Kaapstad, Cape town
Door: WissinghsFive
Blijf op de hoogte en volg Thomas
19 Maart 2012 | Zuid-Afrika, Kaapstad
Na een weekje te hebben gelogeerd bij Christo Roets, de rijke architect uit Johannesburg, ben ik maar weer verder gaan reizen door Zuid-Afrika. Ik ben dan ook afgelopen woensdag van Johannesburg naar Cape town gereisd. Was wel even vroeg opstaan, want mijn gastheer wilde graag voor het verkeer op het vliegveld zijn. Niet dat het was gelukt, maar dat was in ieder geval het idee ;).
En rond een uurtje of één was ik aangekomen in mijn hostel, Penthouse on long street. Woensdag had ik een beetje gerelaxt in het hostel, en toch maar een beetje een plan getrokken over wat er precies te doen is in Cape town. Want blijkbaar blijkt er nogal wat te doen te zijn in Cape town.
Donderdag heb ik dan ook een echte must see gedaan, ik ben namelijk naar de Tafelberg gegaan. En ze zeggen om de echte belevenis te krijgen van de Tafelberg, moet je de berg toch echt beklimmen of afdalen. (Je kan namelijk ook gewoon met een kabel lift op en neer.) Dat heb ik dan ook maar gedaan, en het was nog een hele belevenis. Je gaat behoorlijk steil omhoog in de bloed hete zon, met een klein beetje een "afkoelend" windje. (heerlijke warme wind waarvan je je helemaal te pletter zweet) Er werd gezegd dat het zo'n 2 uur zou duren, en het is me zowaar ook gewoon gelukt in net onder de 2 uur. Nou moet ik zeggen dat ik het sneller had kunnen doen ;), maar dit was wel een redelijk relaxte manier van de berg beklimmen. Ik was trouwens met nog een andere gast die ik had ontmoet in het Hostel, en die had nogal moeite met vooral de eerste 100 meter (dat was zo goed als recht omhoog). Dus vandaar dat ik gewoon relaxt de berg op kon klimmen, want hij wilde om de 10 minuten pauze om op adem te komen.
Maar in ieder geval, het was een hele mooie klim omhoog. En als je eenmaal boven bent is het wel echt een mooi uitzicht, en natuurlijk een mooie achievement dat je gewoon de berg op bent geklommen! Bovenop heb je uitzicht over heel kaap stad, en kan je robben eiland in de verte zien liggen. Rond een uurtje of half zes was ik weer in het hostel aangekomen. En was ik wel even aan wat rust toe. Ik was trouwens maar met het kabel baantje naar beneden gegaan.
Vrijdag ben ik naar robben eiland gegaan, aangezien dat ook zeker een must see is in Cape town. En ik moet zeggen het is een interessant eiland. Voor de mensen die het niet weten, het is het eiland waar ook Nelson Mandela heeft vastgezeten voor een heel groot gedeelte van zijn leven. Ja het is een gevangenis eiland ;)! Op het eiland krijg je een bustour van ongeveer een uur over het eiland, en daarna doe je een wandeling door de gevangenissen met als gids een ex gevangenis lid. Het was bijzonder om te zien dat deze man nog steeds allemaal gewoontes had van zijn vroeger tijd in de gevangenis. Zo kon hij helemaal niet stil staan, en was hij de hele tijd aan het ijsberen. Toch nog een klein beetje bang voor wat er om hem heen gebeurde. Al met al was het een mooi eiland om te zien met een hoop geschiedenis. De ex gevangenen wist trouwens wel een behoorlijke lange tijd in Afrikaans engels te praten, zorgde voor een kleine uitdaging om goed op te blijven letten. Gelukkig had ik mijn zonnebril bij me ;).
Het eiland staat ook bekend om zijn twee na grootste pinguïn populatie in Zuid-Afrika, ik heb dan ook het genoegen gehad om wel iets van 14 pinguïns te zien. Ja, ik heb wel 14 pinguïns gezien! 14! En dat is dan de twee na grootste populatie van Zuid-Afrika. Verwacht je duizenden pinguïns te zien krijg je er 14 te zien, waarvan ook nog is een keer de helft in de bosjes verstopt zat. En ze doen echt helemaal niks, niet eens een beetje waggelen. Maar ik heb in ieder geval wel wilde pinguïns gezien ;).
Zaterdag ben ik naar de waterfront gegaan, dit is trouwens ook de plek waar je op de boot stapt voor robben eiland. Dus ik was er al wel geweest, alleen vandaag scheen de zon weer (gister een dagje met miezer regen gehad). Ik ben daar naar het two oceans aquarium geweest. Een heel mooi aquarium met alle zeedieren die je hier kan vinden. Het heet two oceans aquarium omdat bij Cape town twee verschillende golfstromen bijeen komen. Een warme golfstroom en een koude golfstroom, dus ook verschillende dieren.
Na het aquarium ben ik nog naar de vuurtoren van Cape town gelopen en heb ik het stadion gezien. Al met al een leuk toeristisch dagje. Terug bij het hostel was er een feestje gaande op het dakterras, wat al gestart was om één uur in de middag. Dus het was al goed bezig.
Zondag heb ik een groot gedeelte van de dag brak door gebracht in het hostel. Het was dan ook een goed feestje ;). Ik ben nog wel even naar het kasteel van Cape town geweest, wat wel open was op zondag. Maar echt compleet verlaten. Was verder wel een grappig gebouwtje voor een brakke dag. Het was een kasteel gemaakt door de Nederlanders die vroeger als eerste waren aan gekomen in Zuid-Afrika. Het werd vooral gebruikt tijdens de oorlog met de engelse, weet alleen even niet meer welke oorlog dat precies was maar oke ;). Het is in ieder geval een keer gebruikt. Op robben eiland hadden ze een kanon dat gebouwt was door de engelse gedurende de tweede wereld oorlog, en dat af was 3 jaar na de tweede wereld oorlog.
Het kasteel bestaat uit een pentagram met vijf versterkte punten. Erg goed verdedigbaar dus. Oja, heb 's middags nog even film gekeken in mijn hostel. Even relaxen op zondag middag ;).
En voor mijn laatste dag in Cape town heb ik een auto gehuurd met twee gasten van het hostel (greg en jordy), en zijn we naar kaap de goede hoop geweest enzo. We hadden om negen uur 's ochtends een auto gehuurd, en zo'n auto huren voor een dag is toch een hoop goedkoper dan een tour boeken. We zijn vanaf Cape town naar table mountain national park gereden. In het park bevinden zich ook kaap de goede hoop en Cape point. Kaap de goede hoop is het meest zuidelijke puntje van Afrika. Op zich is kaap de goede hoop niet echt een speciaal gebeuren, het is gewoon een redelijke kleine rots als je kijkt naar alle rotsen eromheen. Maar ik ben er in ieder geval geweest.
Cape point daarin tegen is wel heel mooi, een hele grote berg net naast kaap de goede hoop. Cape point heeft een vuurtoren en geeft in tegenstelling tot kaap de goede hoop wel het idee dat je op het aller uiterste puntje van Afrika bent. Het heeft ook een bord met alle afstanden, en ik was maar iets van 9000 kilometer verwijderd van Amsterdam.
Op de terug weg van kaap de goede hoop en Cape point was het mijn tijd om te rijden, en in het begin was het wel even wennen om op de linkerkant van de weg te rijden. Vooral als je een rotonde tegenkomt, want die moeten blijkbaar ook andersom genomen worden ;). Het is ook even wennen dat je moet schakelen met je linker hand, omdat je natuurlijk aan de rechter kant in de auto zit. Kwamen nog een paar struisvogels tegen, maar niet gevaarlijker hoor. Gewoon netjes aan de kant aan het wachten totdat ze mochten oversteken.
Na de kaap de goede hoop en cape point zijn we nog even naar boulder beach gegaan, dat is vlakbij simons town en cape point. Eigenlijk precies in het midden. Bij boulder beach zit de grootste pinguïn colonie van zuid afrika, en ik zag er dan ook wel meer dan bij robben eiland. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik nu wel een hoop pinguïns in het wild heb gezien.
Dat was wel zo'n beetje alles wat ik gedaan heb in Cape town, alleen nog wat feestjes weg gelaten. Maar dat is toch niks interessant voor op waarbenjij.nu ;). Oja, morgen ga ik naar Knysna, een mooi strand dorpje tussen cape town en port elizabeth. Even mijn kleren wassen en heerlijk op het strand liggen voor twee dagen :D.
19 Maart 2012 - 18:51
Nanda:
Straks ben je vergeten wat (vrijwilligers) werk is. (smile).
Leuk dat andere backpackers dezelfde ideeën hebben. -
19 Maart 2012 - 19:04
Deniece:
Pas jij wel een beetje op dat je niet te bruin wordt?! -
20 Maart 2012 - 09:01
Hans:
Leuk verslag!
Je kan dus gewoon in een "linkse" auto stappen, zonder proefritje? -
20 Maart 2012 - 11:04
Els:
in de cel van Nelson M. geweest.
Mooie boottocht, hé. Waterfront, lekker gegeten ? -
20 Maart 2012 - 21:21
Yvonne:
Je kunt wel zeggen dat je echt alles hebt gezien in en om Cape town! -
23 Maart 2012 - 12:22
Nils:
Mooie verhalen Thommy... Het is hier nu heerlijk weer (voor in Nederland) en we hebben gister op het dak gezeten met een vuurkorf. Helaas was je er niet bij, maar als je terug bent doen we het wel even goed over...Looking forward to having you back :)